fredag 26 oktober 2012

Om "polsk kultur och studentupptåg. och mat!"Jag tänkte faktiskt skriva ett inlägg under veckan, bara för att undvika den (tydligen) nyskapande traditionen att bara skriva på fredagar, men saker som en godkänd tenta i psykologi och 'fet nailade' kontrollskrivningar i andra ämnen och 8-timmars pass i biblioteket kom emellan. Men nu så!

Ok ok ok, den polska kulturen...är polsk. Känner redan att det här kommer vara en omfattande beskrivning. Ok men så här: universitet bygger på respekt. Respekt för dem som står över dig i hierarkin, respekt för schemat, tiderna, klasserna och ämnet. Det kanske inte låter som värsta skillnaden, men det är faktiskt en helt annan studentkultur här. T.ex får vi inte adressera våra lärare genom deras förnamn, utan måste (eller borde, om vi vill få ett svar?) använda oss av en lämplig titel (Dr./Professor) och sen efternamn. Dessutom känns det som att vi hela tiden blir påminda om att programmet vi läser kräver att man ändrar på sina gamla vanor - som när man ser hur professorn lyser av stolthet när håller en föreläsning i anatomi och slänger iväg fraser som "Treating a patient is art." Lärarnas krav är också höga; ett exempel är vi innan många lektioner skriver kontrollskrivningar på ämnet vi ska gå igenom den dagen - och vi måste ha ett betygssnitt på 60% från dem för att få skriva sluttenta - GALET I KNOW. Men det gör också att vi hela tiden pluggar, hela tiden ser till att vi är "on top of our game" och inte skjuter upp plugg.

Vi har börjat med "flug/klännings-fredag", insett att spaghetti alfredo och suprima är bland det bästa man kan beställa i Dean's office, att vissa föreläsningar inte ger så mycket som andra, att den feta klichén "24 timmar är för lite per dygn" är så sorgligt nära sanningen att det inte är kul, att ha en "chokladfri"-vecka inte är möjligt, att två histologiböcker tillsammans inte täcker all material som vi behöver läsa in, att det bästa med helger är att man har tid att plugga ännu mer, att det snart är jul och att en månad har gått så löjligt fort.

Den här veckan är jag tacksam över: att jag klarade mig igenom så många moment, och gjorde riktigt bra ifrån mig.

Nu måste jag sova. Oliwa imorgon.

Det är ett bibliotek.

Foto: Arad Hosseini
Instagram
Gdansk, Polen


4 kommentarer:

 1. Jag stöttar alla införanden av flug-*insert appropriate weekday*-dagar!! Lärt dig knyta själv än? ;)

  SvaraRadera
 2. haha nej inte än ;) det får bli ett sommarprojekt!

  SvaraRadera
 3. I polen tar det 3 år innan man får reda på att michael jackson har dött? :)

  SvaraRadera
 4. nee då, de vill bara hylla honom lite längre :P

  SvaraRadera