måndag 18 april 2011

Kevingeskolan

Kevingeskolan i Mörby var min första skola. Jag spenderade nästan 4 år där och tog buss 508 från Bergshamra varje morgon, ända tills jag bytte skola till Djursholms Ekeby och började ta roslagsbanan - men det är en helt annan historia! Anders, Erik och jag tog en promenad i söndags och vår rutt tog oss till Kevingeskolan, det var då jag bestämde mig för att fota och återberätta mina första 4 år i skolan.

I den här byggnaden hade vi syslöjd och det var där vi fick våra "Körkort" för symaskinerna. Trapporna upp till rummet kändes oändliga och väl uppe så väntade vi alltid i evigheter kändes det som innan läraren öppnade dörren. En händelse jag minns extra mycket var dagen då några killar hade ritat hakkors på deras papper. Läraren såg det och drog in killarna, inklusive oskyldiga lilla jag som bara hade haft oturen att i samma sekund som läraren vände sig om stått och kollat på deras papper, in i ett annat rum för att skälla ut oss. Jag hade hört talas om Hitler innan, men läraren såg till att vi skulle gå därifrån vettskrämda.

Skolgården.

Under rasterna gjorde vi vanligtvis två saker: spelade kvadraten/rutor/rastboll eller kastade kulor. Vi skapade banor och gick runt och försökte vinna över andra. Ett starkt minne från gympasalen är när vi skulle fotografera oss och alla stod framför speglarna och försökte fixa håret så att det såg så coolt ut som möjligt. Jag lät min lugg stå upp som den alltid gör, men hade en lite twist som var att jag drog ner en lite del över pannan så jag skulle se ut som...ja jag vet inte riktigt vem men det kändes som jag hade nailat locken. Pga tidsbrist så sprang vi alla upp för backen för att i sista sekund hinna dit.

Den vänstra byggnaden är ny, så den fanns inte där när jag pluggade, istället fortsatte vägen ut till gatan. Det var hit vi gick när vi skulle på utflykt med klassen och lärarna tvingade oss att gå i led, 2 och 2. Vi killar spelade gameboy och brydde oss inte om att kolla upp när vi promenerade. Den högra byggnaden var min klass. Den hette 1-3D och vår läraren (skolans överlägset bästa lärare) hette Åsa. Hon var på min studentmottagning, jag hade inte sett henne sen 4:an och det var otroligt fint att få se henne igen. Vi ansåg oss själva vara lite coolare än parallell-klassen. Vi hette ju trots allt 1-3D (uttalat 1 3 D) hör ni det tunga beat:et? 1 3 D. Under vintern brukade Åsa dekorera fönsterrutorna med juldekorationer, ännu ett sätt som vi skiljde oss med parallell-klassen och visade vår överlägsenhet. Trädet till vänster var vårt favoritträd eftersom vi brukade klättra i det och plocka sure, goda, gröna äpplen. Även fast vi typ inte fick? Gangstah.

Matsalen...så många minnen. Det var i den där matsalen jag frågade chans på en tjej för första gången. Hon hette Sara. Jag hade skrivit meddelandet på ett papper, klistrat fast en bild på mig själv och gjort 3 svarsalternativ som hon kunde välja mellan, Ja, Nej, Kanske. En dag senare gav hon försiktigt lappen till mig vid matbordet. Jag låste in mig på toaletten och öppnade lappen. Hon kryssade i nej, med en liten förklaring som jag inte minns. Jag var förkrossad.

Har också många bra minnen från matsalen! Mina föräldrar hyrde den en gång för att fira min födelsedag, vilket jag tyckte var hur coolt som helst. Det var i den där matsalen jag lärde mig blåsa bubblor. Det var i den där matsalen jag såg på när David somnade och faceplantade i sin skål med filmjölk. Det var i den där matsalen jag fick nackspärr för första gången när jag skulle tvätta bort mjölk som jag hade spillt på min stol och var tvungen att gå till skolsköterskan. Det var i den där matsalen jag fick lära mig att mandeln i risgrynsgröt ger kärlek. Det var i den där matsalen vi hade vår lilla skolbal. Det var i den där matsalen jag framförde ett songsolo under lucia. Det var i den där matsalen vi spelade upp vår Lejonkungen-pjäs, jag var utklädd till en av hyenorna.


I den där byggnaden lärde jag mig vet och etikett. Men också läsförståelse! Det var också där jag ringde pappa på jobbet en gång för att fråga om jag fick gå hem till en kompis. Jag ringde via växeln och bad damen att koppla mig till honom, hon bad mig vänta och så blev det tyst i några minuter. Plötsligt började jag säga till mina kompisar som stod och väntade, med en extrem inlevelse, "Hej, jag heter Ash Ketchup! Jag ska fånga alla pokémons i hela världen! Jag har redan två medaljer från..." och längre än så hann jag inte förrän jag hörde damen säga "Ursäkta, vad sa du...?". Vet inte riktigt varför, kanske blev jag så panikslagen av att hon hade hört mig babbla, men jag la genast på luren.

Här hade i vi skolavslutning i solen.

Här var vår entré. Jag var alltid först och ensam ett bra tag innan de andra kom. Det tog alltid en sån lång tid för oss att ta av jackor och skor, eftersom vi alltid hade ett gameboy i handen. Vilket påminner mig om att det var i den där entrén jag fångade en av de legendariska fåglarna. I samma byggnad hade vi vid ett tillfälle en brandövning, då de hade placerat en rökmaskin i trapporna lite längre bort. När röken började fylla korridoren bad personalen oss att gå ut. Det tyckte jag tydligen var en dålig idé eftersom jag istället gick mot riktningen där röken kom ifrån, bara för att senare hitta den lilla rökmaskinen som stod och jobbade med att skapa kaos. Sen gick jag tillbaka och informerade alla om att det inte var någon fara, det var ju bara en rökmaskin!

Hitåt gick vi när vi skulle promenera till golfbanan under vintern för att åka pulka. Det var här jag för första gången fick lära mig "Man har hellre för mycket kläder på sig och är varm, än för lite kläder och fryser!"

Här hämtade mina föräldrar upp mig när jag precis hade fått mitt piano, samma som står i vardagsrummet.

I den här backen lekte vi "Fånga tomten". En person är tomte, vänd bort från gruppen, och resten ska försöka fånga honom/henne. De får bara röra på sig när tomten är vänd bort från gruppen.

Här hängde man om man gick i 4-6, alltså med de "coola kidzen". Under en rast var det någon som frågade mig vilket fotbollslag jag hejade på. Eftersom jag inte hade kollade på fotboll så mycket under den tiden sa jag första laget jag tänkte på, AIK.

Och det var i den här byggnaden vi hade våra lektioner när vi började 4:an. Då hade vi inte Åsa längre utan en annan lärare som inte kunde kontrollera vår klass. Det slutade med att eleverna ignorerade henne totalt och gjorde det dem kände för: kasta flygplan, ligga på bänkarna, yadayadayada osv osv. Efter en termin i 4:an var vi ungefär 8 personer som bestämde oss för att byta skola.

Och det var alltså här jag spenderade mina 4 första år vid skolbänken.

Foto: Arad Hosseini

3 kommentarer:

 1. sjukt intressant och kul inlägg, min 1-3 lärare var också bäst och hon var på min mottagning, Barbro 4 life<3 . Vår lärare i 4-5 sög xD

  SvaraRadera
 2. Caped Crusader20 april 2011 16:06

  Albert går kevinge! Asskoj inlägg!!!

  SvaraRadera
 3. vad roligt att ni tyckte om inlägget! :D

  SvaraRadera